De Bilt

 

Transformatie Dorpstraat 14, De Bilt

Huidige situatie en voorgenomen ontwikkeling

Lisman en Lisman is eigenaar van het kantoorpand gelegen aan de Dorpsstraat vo Steenstraat 14 te De Bilt. Het voornemen is om het bestaande gebouw te transformeren tot een appartementencomplex met 17 woningen, aangevuld met een beperkte commerciële plint. In het kader hiervan zal het pand worden voorzien van een extra bouwlaag, waarmee het woonprogramma verdeeld wordt over vier bouwlagen. Het plan voorziet in een mix van sociale huurwoningen en huurwoningen in het middensegment.

De locatie werd in het verleden gebruikt als kantoorpand en is in de afgelopen drie jaar door de gemeente De Bilt ingezet voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Deze opvang is per 14 april jongstleden beëindigd.
Voor de realisatie van het plan is een afwijking van het geldende planologisch regime noodzakelijk. Dit kan worden gerealiseerd middels een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). In lijn met de Omgevingswet (Ow) en conform het Participatiebeleid van de gemeente De Bilt (2024) is er op 15 mei a.s. een participatiebijeenkomst gepland voor de directe omgeving. De uitnodiging staat bij downloads.

 

Projectlocatie en omgeving

De projectlocatie betreft een binnenstedelijk perceel aan de Dorpsstraat vo Steenstraat 14 in De Bilt. De beoogde ontwikkeling ligt aan de noordzijde van de wijk De Bilt Oost, in een gebied met een gemengd karakter dat kenmerkend is voor een dorpsstraat.

De directe omgeving bestaat uit diverse functies, waaronder wonen, gemengde bestemmingen en maatschappelijke voorzieningen. Aan de noordzijde grenst het perceel aan een woonwijk (De Kamperfoeliestraat). Op circa 100 meter ten oosten van de locatie begint het landelijk gebied, waar onder andere landgoed Beerschoten is gelegen. Het projectgebied is goed ontsloten: aan de oostzijde bevindt zich de Soestdijkseweg Zuid en aan de zuidzijde ligt de N237.

 

Historie

De Dorpsstraat in De Bilt is een straat met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege 12e eeuw. De huidige Utrechtseweg in Utrecht en De Bilt was van oudsher onderdeel van de handelsweg die het bisdom Utrecht verbond met het bisdom Keulen en die werd aangeduid als via regia (koningsweg). Het traject Utrecht-De Bilt, ooit Steenstraat geheten, vormde de eerste verharde interlokale weg van Nederland. Deze straatweg werd omstreeks 1290 aangelegd en was met veldkeien geplaveid. De Steenstraat maakte deel uit van een wegensysteem van en naar Utrecht. De verkeersas Utrecht-Keulen was daar een belangrijk onderdeel van. Dat was een drukke verbinding: het bisdom Utrecht viel niet voor niets onder het aartsbisdom Keulen. (Bron: A. Doedens, Geschiedenis van Utrecht, De Canon van het Utrechtse Verleden (Zutphen 2013)

Na de reformatie in de 16e eeuw ontstond de behoefte aan een protestantse kerk, wat resulteerde in de bouw van de hervormde Dorpskerk in 1652, samen met een schoolgebouw. Gedurende de 17e en 18e eeuw ontwikkelde de Dorpsstraat zich als het centrum van het dorp, met diverse functies zoals woningen, ambachtelijke bedrijfjes, herbergen en een enkele boerderij.

In de 19e eeuw werd De Bilt een populaire bestemming voor vermogende burgers uit Utrecht, die landhuizen bouwden in de omgeving. De Dorpsstraat speelde een belangrijke rol in het dorpsleven, met het gemeentehuis annex postkantoor en de hotels zoals Hotel Poll en Hotel Nas die bezoekers ontvingen. De aanleg van de Stichtse Tramway in de tweede helft van de 19e eeuw verbeterde de bereikbaarheid van De Bilt, wat bijdroeg aan de verdere ontwikkeling van de Dorpsstraat. (Bron: www.historischekringdebilt.nl)

In de 20e eeuw onderging de Dorpsstraat diverse veranderingen.
In het begin van de twintigste eeuw verhuisden verschillende bedrijven uit de stad Utrecht naar De Bilt, omdat binnen de stad geen ruimte voor uitbreiding was. De instrumentmakerij van W. C. Olland was zo’n bedrijf. In 1926 vestigde Olland zich in De Bilt aan de Dorpsstraat 12-14 in de voormalige rijtuigenfabriek van Ingenhoes, Buitenweg en Compagnie. Na de oorlog bloeide het bedrijf snel op door de verbreding van het aantal producten.

In de jaren 1960 werd de straat opnieuw ingericht, waarbij de breedte van de rijbaan werd verminderd om ruimte te maken voor bredere trottoirs, terrassen en winkeluitstallingen. Deze herinrichting was gericht op het herstellen van het authentieke dorpskarakter van de straat. In de jaren 60 is de vergunning aangevraagd voor het bestaande gebouw op de locatie Dorpsstraat vo Steenstraat 14. Dit gebouw is in de plaats gekomen van een aantal voormalige panden (12, 14 en 16) aan de Dorpsstraat. Opmerkelijk is dat het pand westelijk gehalveerd is en dat aan de rechterzijde het deel met topgevel afgebroken is. De knik in het huidige pand refereert aan de plek van de historische bebouwing. Op deze locatie werd een nieuw kantoor gebouwd door Olland wat daar tot ca. 1980 gezeten. (Bron: www.historischekringdebilt.nl, www.umantec.nl)

Begin 1986 heeft een rechtsvoorganger van Lisman en Lisman B.V. het pand in eigendom verkregen, waarna het de afgelopen jaren aan diverse marktpartijen verhuurd is geweest, o.a. Grontmij (huidige Sweco), het UMC en een groot managementbureau.

Vandaag de dag is de Dorpsstraat een levendige straat die het historische centrum van De Bilt weerspiegelt. De straat is goed bereikbaar en vormt een belangrijk onderdeel van het dorpsleven, met een mix van woningen, winkels en horecagelegenheden die bijdragen aan de charme en aantrekkingskracht van De Bilt.

 

Beoogde toekomstige situatie

Inspelend op de maatschappelijke behoeften in de woningmarkt hebben de Gemeente De Bilt en Lisman en Lisman de handen ineengeslagen om te onderzoeken op welke wijze het bestaande pand getransformeerd kan worden naar betaalbare woningbouw met respect voor de inpassing in het beschermde dorpsgezicht, om zodoende een kwalitatieve én kwantitatieve verbetering toe te voegen in de bestaande Dorpsstraat.

De transformatie omvat zowel de herstructurering van de huidige bouwlagen als de toevoeging van een (reeds planologisch vergunde) vierde bouwlaag, waarmee de hoogte van het gebouw wordt verhoogd met één bouwlaag. Autoparkeren vindt plaats op eigen terrein aan de achterzijde met behoud van de bestaande ontsluiting via de Kamperfoeliestraat. Fietsparkeren vindt inpandig plaats op de begane grond met een eigen ontsluiting aan de voorzijde.

Het woningbouwprogramma voorziet in de realisatie van 17 appartementen. Op de begane grond worden twee woningen mogelijk gemaakt. Op de verdiepingen elk vijf. Hierbij geldt dat 30% van de woningen als sociale huurwoningen worden verhuurd (5 eenheden). De overige 70% betreffen middeldure huurwoningen (12 eenheden). De appartementen zijn levensloopbestendig en daarmee aantrekkelijk voor onder andere senioren, wat doorstroming op de woningmarkt bevordert, maar ook geschikt voor starters. Er wordt een beperkte commerciële plint (met een oppervlakte van ca. 120m2 vvo) gerealiseerd aan de straatzijde van de begane grond. De begane grond biedt ruimte voor commerciële functies die bijdragen aan de levendigheid van de straat. Dit is passend is binnen het huidige straatbeeld, waar wonen boven een commerciële plint meer voorkomt.