Tenniscentrum Groenekan
Huidige situatie
Op de Copijnlaan 43-45 in Groenekan is momenteel een tenniscentrum en woning gelegen. Het perceel is gelegen aan de zuidwestkant van Groenekan en wordt omsloten door woningen aan de noord-, oost- en westkant en agrarisch gebied aan de zuidkant. Aan de westzijde van het gebied is op relatief korte afstand de A27 gelegen waarachter tevens een bedrijventerrein is gesitueerd. Het tenniscentrum heeft in de huidige situatie vier buitenbanen en een overdekte tennishal met twee binnenbanen en kantine. De buitenbanen zijn voorzien van lichtmasten van ca. 8 m1 hoog. In de kelder van het gebouw is een bowlingbaan aanwezig.
Onderstaande afbeeldingen weergeven respectievelijk de ligging van het projectgebied ten opzichte van Groenekan en de ligging in de nabije omgeving.
Vanaf de Copijnlaan is het tenniscentrum toegankelijk met de auto en fiets. Vanaf de Versteeglaan is het tenniscentrum alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk. De rijksweg A27 met afrit 31 is op circa 100 meter afstand gesitueerd. Het plangebied betreft één kadastraal perceel, Maartensdijk Sectie C, perceel 2632 en is 7.680 m2 groot.
Mogelijk wil de gemeente in de toekomst het naastgelegen perceel aan de oostzijde, woningbouw ontwikkelen. In de planvisie wordt een doorkijk gemaakt of en hoe dit ingepast zou kunnen worden, waarna dit wordt teruggekoppeld aan de gemeente De Bilt.
Historie
Groenekan dateert uit het begin van de 14e eeuw. De ontginners van het veengebied ten noorden van de Ezelsdijk noemden het buurtschap Groenekan oorspronkelijk de Oude- of Bisschopswetering. De kern is van oorsprong agrarisch. Later zijn er grotere huizen gekomen zoals Voordaan en is vanaf 1920 een wijk met burgerhuizen gebouwd. Groenekan had tot 1945 maar liefst twee treinhaltes en vele winkels. Ook is in deze kern sinds drie eeuwen de beroemde firma Copijn in tuinarchitectuur gevestigd.
Op een kaart uit 1607 wordt een herberg vermeld met de naam ‘De Groene Kan’. De herberg was gelegen aan de weg Utrecht-Soest. Eeuwenlang was het dorp Groenekan een lint van boerderijen langs de Bisschopsweg. Veel bospercelen zijn opgekocht door houthandelaren, waardoor veel bos is verdwenen. Vanaf 1929 kocht gemeente Maartensdijk de rest van het parkbos aan en op de andere percelen ontstond een villadorp. Pas rond 1950 begon de uitbreiding ten zuiden van de Groenekanseweg. Begin jaren ’90 is het tenniscentrum ontwikkeld in de uiterste zuidkant.
Een belangrijke ontwikkeling in Groenekan is de aanleg van de A27. Deze knipt Groenekan in tweeën. Voor de aanleg van de A27 is de ontwikkeling van de zuidkant van Groenekan al zichtbaar, in eerste instantie met de Oranjelaan, later met de aanleg van de Copijnlaan en nog weer later met de Versteeglaan. Begin jaren ’90 is het tenniscentrum er gekomen aan het einde van de Copijnlaan.
Beoogde toekomstige situatie
Het plangebied wordt herontwikkeld van een tennislocatie naar een woninglocatie. Hierbij wordt invulling gegeven aan diverse beleidsmatige uitgangspunten van de gemeente De Bilt, waaronder o.a. de woningbouwbehoefte zoals vastgelegd in de Woonvisie De Bilt 2023 en de programmatische randvoorwaarde dat woningbouwinitiatieven minimaal dienen te voorzien in 30% sociale huur en 20% middenhuur. De resterende 50% kan dan in het vrije sector koop en/of huursegment worden gerealiseerd. Een andere belangrijke stedenbouwkundige randvoorwaarde is het doortrekken van het profiel van de Copijnlaan als ‘groene long en zichtlijn’ naar het open landschap.
De inhoudelijke plannen zijn tijdens de eerste participatieavond op 28 november 2024 aan de directe omwonenden (Oranjelaan, Copijnlaan en Versteeglaan) gepresenteerd en toegelicht.
De presentatie, het verslag en de leaflet (samenvatting) van deze participatieavond zijn beschikbaar op onze website en ook te downloaden. Woensdag 22 januari 2025 vindt de tweede participatieavond plaats waarvoor genodigden zich kunnen inschrijven en aanmelden. De verslagen en resultaten van deze participatieavonden zijn en zullen ook worden aangeboden aan de gemeente De Bilt.